четвъртък, 30 юни 2011 г.

Земеделските стопани няма да се пререгистрират всяка година




Земеделските производители няма да се пререгистрират всяка година. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с картофопроизводителите от региона на Самоков.  

Стопаните ще подават нови заявления всяка година само ако има промяна в дейността на земеделеца или обработваемите площи, каза министър Найденов. Той допълни, че това ще стане с промяна в Наредбата за регистрация на земеделските производители. 

По този начин ще се либерализира режимът и ще се опрости бюрокрацията, обясни още министърът.  

Картофопроизводителите питаха за възстановяването на поливните системи и за увеличаване на субсидиите за останалите земеделци, а не само за зърнопроизводството. Стопаните от Самоков споделиха, че министър на земеделието не е идвал от 20 години в региона. 

По-рано Найденов откри лаборатория по картофите към Българската агенция по безопасност на храните в Самоков. Това ще е единствената в момента специализирана лаборатория по картофите в страната. Инвестицията е 350 000 лв., като средствата са осигурени от националния бюджет. 

Лабораторията ще изследва за болести по картофите и ще подпомага производителите да произвеждат качествена продукция, заяви министърът. Тя ще осъществява и контрол при износа на картофи. Персоналът е минал специализирано обучение във Франция и Холандия.  

Депутатът от ГЕРБ Цветан Сичанов обяви, че следващата стъпка ще бъде откриване на борса по картофите и картофохранилище в региона. Подобни борси и хранилища има в Италия и други страни от Европейския съюз.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар