неделя, 1 февруари 2015 г.

Добрич, Варна, Бургас, Смолян, Кърджали все още бедстват




Добрич, Варна, Бургас, Смолян, Кърджали все още бедстват
Много общини в Южна и Източна България продължават да са в бедствено положение заради проливните дъждове. Сложна е обстановката в областите Добрич, Варна, Бургас, Смолян, Кърджали, предаде БНТ.

Пътни участъци са затворени. Армията се включи в спасителните операции в Смолян, където ситуацията е най-тежка. В областта има десетки наводнени сгради. Тежка е ситуацията и в Девин и Кърджали.

Най-критични са точките Смолян и Девин. Отменено е бедтсвеното положение в Доспат. Нощта обаче премина спокойно в Смолян, нивото на река Черна значително спада. Преди това реката наистина приличаше на бурно море, каза кореспондентът на БНТ Николай Райшинов.

В областта нивото на водоемите спада. Няма преливащи язовири. По превантивни мерки продължава изпускането на вода и от язовира в Златоград и от язовира Цанков камък. Армията помага, по думите на военният министър Николай Ненчев цялата армия е готова да помага при нужда. Доста доброволци помагат на място. Бедственето положение обаче остава заради прогнозите за валежи.

От пресцентъра на Община Бургас съобщават, че обстановката се нормализира. На територията на бургаски регион има отделни населени места с прекъснато електрозахранване. с.Габрево, община Поморие, с.Емона, община Несебър, с Велика, община Царево. Екипи на ЕВН работят по отстраняване на авариите, очаква се днес до обяд проблемите да бъдат решени.

По направлението Варна - Бургас е въведено ограничение единствено между Ахелой и Поморие, като алтернативният маршрут е през Каблешково, в обратна посока от Бургас за Варна, пътят е отворен без ограничения. Остава затворен и пътят Зидарово-Димчево, община Созопол, обходния път е през с.Извор. Затруднено е и движението в района на с.Приселци. Затворен остава и пътят Айтос-Провадия.

Пристанище и Летище Бургас са отворени.

При дежурния в Областна администрация Бургас не са постъпили данни за бедстващи хора. Постъпили са редица сигнали за имуществени щети.

Областният управител Вълчо Чолаков благодари на всички отговорни институции, които работиха и прoдължават да работят за отстраняване на щетите в засегнатите от проливния дъжд райони, както и на медиите за бързото и точно информиране на обществеността. Чолаков е заявил готовност за пълно съдействие на общинските кметове, за да се окаже необходимата помощ на гражданите, чието имущество е пострадало по време на усложнената обстановка в област Бургас.

Припомняме, че най-малко пет са жертвите на потопите.

Източник news.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар