петък, 26 февруари 2010 г.

Дянков отваря ”данъчните досиета”




В момента отваряме така наречените „данъчни досиета”, като се извършват проверки с 10-годишен период назад.

Това каза в Пазарджик министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от Агенция „Фокус”. 
Още по-големи резултати ще бъдат постигнати по акция "Совите" в следващите няколко дни, обеща финансовият министър, цитиран от БТА. По операцията ще работим поне още два месеца, допълни той. 



Кризата свършва в края на годината, прогнозира Симеон Дянков
Сн.: БГНЕС






По неотдавнашно обяснение на министър Дянков операция "Сови" се провежда по две линии - плащането на акцизи и плащането на данъци от физически лица. 
В момента се занимаваме с гоненето на контрабандисти, заяви днес министър Дянков.
През следващата седмица ще бъдат разпоредени нови проверки в хазарта, като за месец техният брой ще надхвърли 100, което не е правено през цялата минала година, посочи Дянков. 
По думите на Дянков първият етап на реформата в данъчната система е добър, но въпреки това няма да се бърза със следващ, тъй като не е нужно постоянно държавата да е в реформа.
Трябва малко време да се стабилизира ситуацията в страната, подчерта финансовият министър и допълни, че за промените в НАП може да се говори чак след шест месеца. 
Министър Дянков изрази задоволството си и от промените в митниците, които не са били реформирани в последните 20 години. По негови данни над 1000 служители са извън системата, защото не са били добре подготвени. 
Симеон Дянков коментира и финансовата криза, като прогнозира, чеизлизането на страната от кризата ще стане на три етапа. Първият е икономиката да излезе от кризата и това ще стане в следващите два-три месеца. След това е ред на хазната и данъците, като приходите там ще се увеличат след четири-шест месеца. Последно ще се реши проблемът с безработицата, като очаквам процентът на безработните да спре да се увеличава в период от шест до девет месеца, обясни Дянков.
Според него в дългосрочен план трябва да се намали ДДС до 16%, за да стане България страната с най-ниско данъчно бреме в ЕС, което ще подобри бизнес климата и ще привлече чуждестранни инвеститори. 
Ако парламентът поиска от Министерството на финансите да отвори икономическите досиета, за които говори Георги Първанов и да бъдат проверявани приватизационни сделки, ние сме готови да сформираме екипи. До момента към министерството няма такъв иск, допълни Дянков.




Няма коментари:

Публикуване на коментар