вторник, 14 август 2012 г.

Слабото евро подкрепя продажбите на водещи европейски компании




Слабото евро подкрепя продажбите на водещи европейски компании
Френския фармацевтичен гигант Sanofi преживя тежко второто тримесечие заради икономическите рестрикции в Западна Европа, както и заради изтичането на патенти на два от най-важните за компанията медикамента.

Благоприятна се оказа тенденцията за спад на еврото. По думите на мениджмънта на Sanofi т.нар.„силно осезаема корекция“ на еврото спрямо долара, както и на други базисни валути на forex пазара водят до скок от 6,2% в отчетените продажби. Приравнени към волатилността на валутния пазар продажбите на Sanofi отчитат ръст от 0,4%, а нетните приходи са намалели със 17,7%. Според изпълнителния директор на Sanofi с времето ще се разбере дали тази тенденция е следствие на нормалното движение на пазара, или се дължи на по-дългосрочно изменение в курса на еврото спрямо долара.
Слабото евро подкрепя приходите и на други компании в Европа, като в същото време облагодетелства слабото търсене от страна на страните, разположени в периферията на еврозоната. Освен фарамцевтичния бранш, слабата европейска валута играе положителна роля за германските автомобилопроизводители, европейския химически сектор, авиационните компании, както и за производителите на луксозни стоки.
„По-слабото евро може да компенсира част от негативните последици от забвянето на икономическия растеж на търговските дружества. Но, като цяло рецесията в икономически план остава негативен отпечатък за европейските компании“ споделя вицепрезидентът на Moody's.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар