четвъртък, 20 май 2010 г.

Първанов: Руснаците имат своите възможности, имат своята информация




Президентът се срещна с Андерс Фог Расмусен

Снимка: БГНЕС

В духа на принципа на НАТО за неделимостта на териториалната отбрана България внимателно ще следи и ще участва в подготовката на визията за визията за противоракетната отбрана (ПРО).
Това заяви президентът Георги Първанов на пресконференция с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след срещата им в четвъртък.
Не са водени разговори дали на българска територия да бъдат разположени елементи от ПРО поради простата причина, че все още няма яснота за това как ще бъде изграждана самата система, каза държавният глава.
Президентът посочи, че българската страна оценява позитивно поетапния адаптивен подход на САЩ към териториалната ПРО на НАТО и е готова да участва в конкретно обсъждане по темата.
Георги Първанов добави, че е важно сътрудничеството с Русия като една от предпоставките за изграждането на ефективна система за ПРО.
Защото руснаците имат своите възможности, имат своята информация и едно такова сътрудничество само би било от полза, тъй като предизвикателството е общо – коментира държавният ни глава.
Имаме нужда от ефективна защита и отбрана на нашата територия и население, заяви генералният секретар на НАТО.
Той допълни,че сме изправени пред реална заплаха с ракети и затова ни е необходима една ефективна ПРО.
Расмусен отново отбеляза, че цената за това ще бъде много скромна - по-малко от 200 млн. евро за 10 години, разпределени между 28 съюзни държави.
Реалният въпрос пред нас е не дали можем да си позволим тази система, а можем ли да не си позволим една система, която да осигури безопасността, защитата на 900 млн. души на съвсем умерената цена от 200 млн. евро, посочи той. 
Президентът потвърди запазването на ангажираността на България в мисията в Афганистан.
Ние оценяваме високо намеренията на България да запази своята ангажираност и дори да увеличи в бъдеще своята ангажираност към операцията в Афганистан, каза Расмусен.
Той посочи, че операцията в Афганистан е от първостепенна важност за сигурността на всички хора в Европа и в Северна Америка.
Расмусен заяви, че НАТО ще остане в Афганистан дотогава, докато не си свърши работата там. Разбира се, това не може да продължава вечно, нашата крайна цел е да предадем в ръцете на афганистанците отговорността за управляването на собствените им дела, отбеляза той.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар