събота, 30 април 2011 г.

За 100 години мъжете щръкнаха с 10 см




Мъжете са пораснали с 10 см за 100 години главно заради по-добрата храна и здравеопазването, съобщи "Дейли мейл".
През 1900 г. мъжът е бил висок средно 1,68 м, а през 2000 г. – 1,78 м. За същия период жените са пораснали само с около 3 см от 1,60 м до 1,63 м.
Учените обясняват това предимно с по-добрата храна на бременните жени. Така бебетата им стават по-здрави и силни хора. По-добрите санитарни условия и усъвършенстваните технологии също имат голяма роля за подобряването на условията на живот и работа.
Данните са от най-изчерпателните изследвания на развитието на човечеството, правени досега. Ръководител на екипа е нобелистът Робърт Фогел. Той и колегите му три десетилетия обработват статистически данни, за да видят как са се променили хората след 1700 г.
Резултатите им показват, че човечеството не само вече живее по-дълго, но и е станало по-високо.
"В повечето, ако не и във всички части по света, размерът, формата и дълголетието на човешкото тяло са се променили повече и по-бързо през предишните три века, отколкото за няколко хилядолетия преди това", каза Фогел.
Промените са станали за време, което е "незначително кратко по стандартите на Дарвиновата еволюция".
"Скоростта на технологичните и човешките физиологични промени през 20 век са забележителни", изтъкна той.
Технологиите са спасили човечеството от безкрайните болести, недохранване и тежки условия за работа. През 19 век фермерите например са работили средно 78 часа пет и половина работни дни в седмицата.
Защитаването на водоснабдяващите мрежи и прокарването на канализация премахнало редица болести. Осигуряването на по-добро хранене на майките пък гарантира по-здраво и устойчиво на болести следващо поколение.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар