петък, 15 април 2011 г.

ПИБ е осигурила цялата за сума за "Кремиковци"




Първа инвестиционна банка (ПИБ) е финансирала цялата сума за придобиването на "Кремиковци", съобщиха от банката.

Тя е предоставила "мостово финансиране до пълният размер на сделката на стратегическите партньори на "Елтрейд къмпани" ЕООД" - "Надин металс трейд" ЕООД и "Велпет консулт" ЕООД".

Няколко дни по-рано банката обяви, че е отпуснала 59 млн. евро заем на купувача на "Кремиковци" - "Елтрейд къмпани", без да пояснява, че е осигурила и останалото финансиране до 316 млн. лв. по сделката.

Според ПИБ трите фирми, на които е отпуснала заеми "нямат икономическа обвързаност съгласно действащите нормативни уредби в страната и в тази връзка не формират голяма експозиция" за банката.

На ПИБ и се наложи да увеличи капитала си наскоро, за да може да си осигури средства за кредитиране. В края на миналия месец ПИБ издаде специални безсрочни облигации за 20 млн. евро, които подкрепиха капитала й, като тогава от банката обясниха, че операцията ще й позволи да увеличи кредитния си портфейл с 320 млн. лв - колкото е сделката за "Кремиковци".

Според фирменият регистър ДАКСИ "Надин металс трейд" ЕООД е създадена подобно н а "Елтрейд къмпани" само преди малко повече от месец. Тя е собственост на Симеон Стоянов, който участва още в управлението на свързваната с ПИБ "София ленд". Стоянов бе на търга на "Кремиковци" заедно с Любомир Тодоров, като двамата са в борда на директорите на компанията за рециклиране на автомобили "Автоекобул", част от групата "Надин".

Самата "Елтрейд къмпани" е регистрирана на ул. "Перник" №120 в София, където е адресът и на "Надин-Н" - компанията - краен собственик на една от най-големите групи за търговия със скрап и метали "Надин". Там живее и един от управляващите на завода за рециклиране "Надин" Радослав Босилков.

Няма данни обаче във фирмените регистри за компания с името "Велпет консулт" ЕООД".

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар