сряда, 22 февруари 2012 г.

Пресата днес




"Скъпият петрол ще направи крепостни много хора", прогнозира пред "24 часа" Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него за България все по-видима ще стане силната зависимост от внос на енергия. Ще се увеличи изтичането на национален доход към Русия под формата на внос на нефт и газ, прогнозира експертът.

В края на 1999 г. сме плащали около 100 млн. евро месечно за внос на петрол, а в края на 2011 г. плащаме около 400 млн. Като се има предвид, че доходите на българите в евро не са се увеличили 4 пъти, е ясно, че тази енергийна зависимост на практика води до намаляване на наличния доход за потребление на други стоки или за спестявания.

На фона на кризата у нас скокът на цените на горивата сочи само едно: време е да се търсят алтернативни източници на енергия, време е да се правят инвестиции в енергийни иновации, коментира "Монитор".

"Здравните уволнения минаха със суперлативи", съобщава "Сега". Изданието цитира финансовия министър Симеон Дянков, според който „директорът на здравната каса Нели Нешева и заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова си вършеха добре работата, но станаха жертви на популизъм".

Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка срещу Софарма и Софарма трейдинг за монополно положение в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на НЗОК и здравното министерство, съобщава "Монитор".

Разследването на антимонополния орган ще обхване последните 5 години. Фармацевтичната компания нарушава Закона за защита на конкуренцията, тъй като затворила целия цикъл Ц от производството на лекарства, през дистрибуцията, до продажбата на едро и дребно.

Лекарствен октопод не може да има без държавна подкрепа, коментира "Сега". Лекарствената политика съвсем не е нещо просто, а този пазар далеч не се ръководи от етични съображения, особено в България.
И когато точно този бизнес се окаже в дъното на скандал между две мощни икономически групировки, тясносвързани и с управляващите, и притежаващи медии, обществената какофония става пълна, констатира изданието.

"ГЕРБ имат идеи, но нямат хора", отбелязва в интервю за "Труд" проф. Милан Миланов, шеф на етичната комисия на БЛС.

По думите му кадровият кадрил в здравното министерство, лекарския съюз, здравната каса и парламентарната комисия е безумен. Всеки от дошлите трима здравни министри се появи със своя мантра, която защитаваше със зъби и нокти, без хората да разберат защо.

Божидар Нанев искаше да затваря болници, Анна-Мария Борисова се вплете в някаква здравна карта, за която обществото така и не разбра има ли нужда или не, а Стефан Константинов иска диагностично свързани групи. Настоящата ситуация е последствие от генезиса на една бързо създадена партия” коментира още Миланов.

"Походът на Калинките", коментира в "Труд" социологът Кольо Колев. Походът на Калинките - на случайните хора, попаднали случайно на властови позиции - става масов и явен. Като правило това са хората от втория, третия ешалон на висшата бюрокрация.

На тези Калинки се опитват да се противопоставят партийците - професионалистите, хората с идеология. Тези, които играят на дълга игра. Хората, които искат да останат в политиката или да запазят лицето си, констатира експертът.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар