неделя, 1 май 2011 г.

Яли сме по-скъпа храна през април




Постепенно покачване на цените през втората половина на април отчита кривата на Индекса на тържищните, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
През април цената на захарта се качва с 2,4 на сто спрямо март до 2,14 лв. за килограм на едро. Поскъпване на месечна база с около 5-6 на сто се наблюдава и при кравето сирене, а при цените на останалите млечни произведения има ръст в диапазона 0,5 - 1,8 на сто.
Цените на месните произведения пък скачат с между 1 и 3 на сто.
През април 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 44,5 %, на брашното с 53 % и на захарта с 56 %.
В интервала 20 - 30 на сто е поскъпването на годишна база на лещата, млечните произведения, рибата и пилешкото месо.
С доста по-малко за година  - от 0,5 до 8% са скочили цените на фасула, ориза, свинското месо и месните произведения.
Спад на стойностите на годишна база е отчетен при яйцата - 20 на сто и кренвиршите - 6 %.
Цените на повечето плодове и зеленчуци също са по-високи през април в сравнение с март. Най-голям ръст бележат цените на оранжерийните домати - 18 на сто, портокалите - 17 на сто и ябълките - 15 на сто.
Спад на цените през април, спрямо март има при оранжерийните краставици с 24 на сто и на чесъна и бананите с 3 на сто.
Цената на картофите през април остава на нивото от предходния месец и се продават по средно по 1,00 - 1,02 лв. за килограм.

Спрямо април 2010 година обаче експерите отчитат ръст от около 70 - 80 на сто на цената на картофите и чесъна. Ябълките и зелето са поскъпнали на годишна база с около 40 на сто.
През април 2011г. се наблюдават по-ниски цени в сравнение със същия период на миналата година на лимоните в порядъка на 8, 5 на сто.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар