"Бобовите кълнове са", заяви Райнхард Бюргер, председател на института "Роберт Кох" - националният център за контрол и превенция на заболяванията в Германия. Въпреки че тестовете на кълнове от ферма в Долна Саксония не бяха положителни, разследващите пътя на бактерията са събрали достатъчно доказателства, за да потвърдят, че кълновете са причинител на заразата.
Бюргер заяви, че е девет пъти по-вероятно хората, които са яли кълнове, да се заразят с бактерията, отколкото тези, които не са яли.
До момента жертвите на E.coli са 30, а заразените са около 3000.
Бюргер каза пред журналисти, че е много щастлив да представи откритието, което ще позволи "да се изолира причинителят и източникът на инфекцията".
"Заразата не е прекратена", подчерта обаче той.
Председателят на института "Роберт Кох", обяви още, че се отменя предупреждението за потребление на краставици, домати и зелена салата, но такова остава за консумацията на кълнове.
Заразата избухна в края на май, като първоначално Германия обяви, че източник са испански биокраставици. С това германските власти си навлякоха гнева на хиляди зеленчукопроизводители, които и до момента търпят загуби, защото не могат да пласират продукцията си.
Заради липсата на информация коя е причината за заразата с E.coli Русия, Ливан и Саудитска Арабия забраниха вноса на зеленчуци от Европейския съюз.
Бактерията е рядък щам, който никога досега не е причинявал подобно огнище на зараза, съобщи Световната здравна организация. Тя предизвиква инфекция, която може да има за усложнение хемолитично-уремичен синдром (ХУС) и да доведе до бъбречна недостатъчност и смърт.
Източник dnevnik.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар