понеделник, 21 февруари 2011 г.

Вълната от протести достигна и Бенин




Безредиците, обхванали в последно време страните от Северна Африка достигнаха днес и до Бенин - държава в западната част на континента, съобщават световни медии, цитирани от КРОСС.
В понеделник е имало сблъсъци между демонстранти и полиция в Котону - най-големия град на страната. Според информация от медиите, опозицията, искаща оставката на президента Яи Бони е имала намерение да проведе протестен митинг в центъра на града, но полицията пуснала в действие сълзотворен газ. Няма информация за пострадали.
Припомняме: Република Бенин е държава в Западна Африка. До 1975 година държавата се нарича Дахомей. Граничи с Того на запад, с Нигерия на изток и с Буркина Фасо и Нигер на север.
Разположена е на брега на Гвинейския залив и има площ 112 600 кв.км. Бенин е френска колония до 1960 г. и в него се говори предимно френски език. Член е на Западноафриканския валутен съюз и парична единица в страната е западноафриканския CFA франк/курс 1 евро= 656 CFA/.
Столица е град Порто Ново с 230 хил.жители. Стопански център на страната обаче е пристанищният град Котону с население от около 1 милион души. Международният туризъм е слабо развит.

Източник actualno.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар