вторник, 4 септември 2012 г.

Парламентът решава днес дали да контролира работата на енергийния регулатор




Парламентът решава днес дали да контролира работата на енергийния регулатор
Парламентът днес ще регламентира създаването на обещаната и искана от премиера Бойко Борисов постоянна комисия към Народното събрание, която да наблюдава дейността на независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Увеличаването на броя на постоянните комисии и създаването на новото звено е записано в промени в правилника на парламента, които са втора точка от днешния дневен ред на депутатите. Едва след гласуването на поправката и излизането й в Държавен вестник ще може да се одобри и самия състав на комисията.

ГЕРБ предлагат комисията да е на паритетен принцип - равен брой представители на всяка парламентарна група, за да няма мнозинство управляващите.

Въпросът за работата на ДКЕВР и доколко тя регулира пазара стана актуален заради неочакваното поскъпване в началото на юли на тока с 13% вместо с 10%. Заради скока опозицията и синдикатите настояват за оставка на ръководството на регулатора.

Като първа точка депутатите ще обсъдят смяна в състава на правната комисия. От нея е пожелала да излезе депутатът от ГЕРБ Юлиана Колева, която е кандидат за член на Висшия съдебен съвет, а правната комисия трябва да изслуша претендентите и да гласува номинациите.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар