понеделник, 17 септември 2012 г.

Пенсиите може да се вдигнат от април




Пенсиите може да се вдигнат от април
Има вероятност планираното увеличение на пенсиите през следващата година да не влезе в сила от януари, а от април 2013 г. Това обяви пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.


Първоначалното предложение на финансовия министър Симеон Дянков беше увеличението да стане от януари 2013 г. с минимум 7,3 на сто. По думите на Стоянова обаче реално корекциите би могло да бъдат приложени не по-рано от април догодина.

Изчисленията на бюджетната комисия показват, че за увеличението на пенсиите са необходими 800 млн. лв., с които е възможно да бъде покрита натрупаната за последните три години инфлация, която е малко под 10%. От гледна точка на макрорамката на бюджета тези средства могат да се осигурят от април 2013 г., посочи Стоянова.

В тази връзка депутатът от ГЕРБ припомни, че частният бизнес е източникът на приходи за държавата и от тези приходи зависи бъдещо увеличение на заплатите и пенсиите. „Това е пътят, по който трябва да се развиваме, а не с натиск и повишаване на минималната работна заплата в държавния сектор, като се надяваме, че това ще окаже натиск и върху частния сектор”, допълни експертът.

Също в интервю за БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че повишението на доходите на пенсионерите трябва да бъде не по-малко от 11-12%, за да се компенсира и ръстът на цените на енергоносителите през юли. Стоянова обаче отхвърли такава възможност поради липса на средства.

Председателят на бюджетната комисия потвърди, че черновата на Бюджет 2013 е готова и разпределението на държавните пари трябва да стане ясно до седмица.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар