четвъртък, 28 юли 2011 г.

ВАС гледа жалбите на Кунева срещу ЦИК




На две открити заседания Върховният административен съд (ВАС) ще разгледа жалбите на юристите на Инициативния комитет за издигането на кандидатурите на Меглена Кунева и Любомир Христов за президент и вицепрезидент срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да приеме документите за регистрацията му. Двете жалби бяха внесени в законоустановения срок.
Припомняме, първата жалба се отнася за решението на ЦИК от 25 юли 2011 г., с което се обявява, че инициативните комитети ще могат да подават заявленията за регистрация не по-рано от 9.00 часа на 5 август 2011 г. В жалбата се посочва, че според Изборния кодекс ЦИК не е оправомощена да определя начален срок за това. По казуса ВАС е образувал дело № 9523/2011 г.
Втората жалба е срещу самия отказ на представителите на ЦИК да приемат документите на Инициативния комитет на гражданските кандидати за президент и вицепрезидент, които юристите искаха да подадат в понеделник. По жалбата ВАС е образувал дело № 9524/2011 г.
Съдебните заседания са насрочени за съответно от 10.30 ч. и от 10.45 ч. Заседанията са открити.
Инициативният комитет на Меглена Кунева и Любомир Христов ще бъде представляван от проф. д-р Кино Лазаров, един от авторите на Административно-процесуалния кодекс.
В становище на юридическия екип се посочва: "ЦИК извърши очевидно правонарушение, като постави начален срок 05.08.2011 г. за регистрация на Инициативните комитети, издигащи кандидати за президент и вицепрезидент. В Изборния кодекс не е предвиден какъвто и да е начален срок. Поради това ЦИК не може да дописва закона и да въвежда начален срок, без да е изрично оправомощена от закона за това. В Изборния кодекс има изрично определени случаи, когато ЦИК може да определя срокове, но настоящият случай не е сред тях. Ето защо ЦИК няма компетентност да определя такъв срок. Интересно е дали при тези очевидни обстоятелства, ВАС ще отмени незаконосъобразното решение на ЦИК, което ние  обжалваме."

Източник news.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар