неделя, 31 юли 2011 г.

Обама: Имаме споразумение за дълга




„Сенатът на САЩ може да гласува още днес постигнатото след тежки преговори тази нощ компромисно споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг и избягване на неплатежоспособност“, съобщил източник от Конгреса, цитиран от Ройтерс.
Неназованият източник казал, че документът ще бъде представен за разглеждане от Сената, след като бъде обсъден от сенаторите на двете партии.
Демократите и републиканците трябваше да се договорят за вдигане на тавана на американския дълг над настоящото ниво от 14,3 трлн. долара до вторник, за да избегнат дефолта.
Споразумението, за което съобщи лично президентът Барак Обама на брифинг в Белия дом, предвижда да бъдат съкратени бюджетните разходи с 1 трилион долара през следващите 10 години. От тях с 350 млрд. долара се намаляват разходите за отбрана.
Тази сума ще бъде добавена към вече определените 1000 милиарда долара икономии в първата част на споразумението. Таванът на дълга на САЩ се вдига с 2,1 трилиона долара.
Ще се създаде и специална комисия от републиканци и демократи, която да предложи и други бюджетни съкращения от още 1,5 трилиона долара.
Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър съобщи, че комисията ще трябва да представи предложенията си до 23 ноември, а гласуването в двете камари на Конгреса да стане до 23 декември.
Барак Обама посочи в изявлението си, че в резултат на постигнатото споразумение финансирането на вътрешни програми ще спадне на най-ниското си равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер, но все пак ще позволи създаване на работни места и инвестиране в области като образованието и научните изследвания.
Обама каза също, че въпреки възраженията на някои републиканци най-богатите американци и най-големите корпорации трябва да бъдат помолени да дадат своя принос за регулирането на дефицита, като се откажат от някои данъчни привилегии.
Президентът призна, че споразумението не е идеално, но най-важното е, че позволява да се избегне дефолт и гарантира, че страната няма да изпадне в подобна криза в следващите шест, осем или дванадесет месеца.
Пазарите реагираха веднага на новината за постигнатото споразумение. В Токио стойността на долара се покачи спрямо йената. В САЩ основните борсови показатели се повишиха. 

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар