неделя, 31 юли 2011 г.

Трайков: Лукойл е длъжен да доставя керосин




Енергийният министър Трайчо Трайков обяви, че отблокираните от резерва количества керосин са „знак на добра воля“ от страна на правителството, защото основният доставчик на летищата е „Лукойл Авиейшън“, чийто лиценз не е отнет.
"Това е фирма, чийто лиценз не е отнеман, така че те имат ангажимент да доставят горива, независимо от къде ги купуват. Горива на пазара има", отбеляза министърът пред БНР.
"От друга страна ще придобием представа дали тази компания ("Лукойл") има господстващо или монополно положение на пазара - нещо, което те винаги са отричали. Ние имаме ангажимент и към потребителя, така че да не настъпват проблеми с доставките или да има спекулации с парите. Очаквам и хората и гражданите да подкрепят държавата", заяви още Трайков.
„Проблемът не може да бъде решен от авиокомпаниите за доставка на гориво извън „Лукойл”, защото доставчикът трябва да има издаден лиценз за доставка на конкретно летище. Авиокомпанията няма как да води преговори с друг доставчик. Проблемът е в монопола на „Лукойл Авиейшън”. Друг е въпросът защо това бе допуснато.“
Тезата изказа Йовко Йоцев, главен секретар на Асоциацията на българските авиокомпании пред Фокус.
Според него освободените 1800 тона авиогориво са временно решение на проблема, затова в бъдеще трябва да се помисли за алтернативни доставчици на гориво по летищата.
„Всичко стои в ръцете на държавата. Ако не се намери решение до 4-5 дни, ще се наложи отблокирането на още количество гориво от Държавния резерв. Не може да се блокира туристическият сезон в началото на месец август”, добави Йоцев.
Въпреки това, той е категоричен, че авиокомпаниите ще направят всичко възможно да изпълнят полетите по график.
"За момента няма отказано зареждане на гориво на българска авиокомпания", съобщи той.
Йоцев подчерта, че ситуацията е най-критична в Бургас и не толкова на летищата в София и Варна. На летището в Сарафово е имало временни затруднения, но в крайна сметка всички полети са били изпълнени и не е имало закъснения.
Междувременно работниците в рафинерията обявиха, че са готови да започнат стачни действия, заради спирането на работата им.
Те искат среща с премиера Бойко Борисов, за да го убедят, че предприятието може да работи, без да нарушава закона.
Вчера заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов обяви, че управляващите са готови да прекъснат ваканцията на депутатите, ако кризата се задълбочи.
На 26 юли Агенция "Митници" отне лицензите за управление на данъчните складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал "Росенец" на "Лукойл Нефтохим".

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар