понеделник, 28 май 2012 г.

27 000 фирми у нас хлопнали кепенците за 3 месеца




В резултат на недалновидна политика само за последните 3 месеца у нас са закрити 56 хиляди работни места и 27 хиляди малки и средни предприятия.
В резултат на недалновидна политика само за последните 3 месеца у нас са закрити 56 хиляди работни места и 27 хиляди малки и средни предприятия. Това каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев на среща на Управителния съвет на камарата с икономическия министър Делян Добрев.


„Очакваме да отстоявате по-твърда позиция пред останалите министри, когато се предлагат популистки решения, вредни за конкурентното развитие на икономиката“, каза Данев. Той призова икономическия министър да не допуска в Министерския съвет да се разглеждат и приемат нормативни актове, за които не е направена ефективна оценка на въздействието.

Според Божидар Данев именно липсата на такава оценка на някои управленски решения от последните години е една от причините за тежката ситуация на пазара на труда и влошената бизнес среда.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на УС на БСК Васил Велев предложи да се възстанови дейността на Съвета за икономически растеж като място за ефективен диалог между бизнеса и държавата – теза, която получи подкрепа от страна на министър Добрев. „Има диалог, но няма чуваемост и именно това трябва да се промени“, смята Васил Велев.

Според председателя на УС на БСК Сашо Дончев „има опити държавата да контролира всичко, а трябва да изграждаме общество на отговорни хора“. Той изрази убеждението си, че е необходимо сериозно да се облекчат тежките и бавни административни процедури, съпроводени от огромна по обем документация и множество излишни контакти с административни служители, което е и предпоставка за корупция. За сметка на това, да се увеличи отговорността, която носи бизнесът, съпроводено със съответния засилен контрол.

„Полезно е да обменяме оперативно идеи, важно е да опростяваме нещата, а не да ги усложняваме“, коментира от своя страна Делян Добрев.

Според министъра е необходимо активно участие на бизнеса и науката в процеса на програмиране на следващия програмен период по ОП „Развитие на конкурентоспособността“, за да се повишим усвояемостта на евросредствата.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар