сряда, 30 май 2012 г.

Москва: Категорично сме против интервенция в Сирия




Москва: Категорично сме против интервенция в Сирия
Русия обяви, че Съветът за сигурност на ООН не трябва да обмисля нови мерки за разрешаване на кризата в Сирия и че ще блокира всеки опит за провеждане на военна интервенция, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.



Предупреждението бе отправено, след като френският президент Франсоа Оланд заяви, че не се изключва план за военна интервенция в Сирия при условие, че го подкрепи Съветът за сигурност, а Германия обяви, че ще настоява Съветът за сигурност да поеме „нови ангажименти" за Сирия.

Русия подкрепи необвързващо съобщение на Съвета за сигурност в неделя, което осъди и критикува сирийското правителство за убийствата на повече от 100 цивилни в сирийския град Хула и за използването на тежки оръжия срещу райони с цивилни граждани.

Съобщението бе „достатъчно силен сигнал до сирийските страни и задоволителна реакция от съвета относно последните събития", казал руският заместник външен министър Генадий Гатилов.

„Смятаме за преждевременно всеки опит на Съвета за сигурност да влияе на ситуацията с нови мерки", допълва той.

Припомняме, че Русия два пъти наложи правото си на вето в Съвета за сигурност при гласуване на резолюция, която трябваше да заклейми режима на сирийския президент Башар Асад.

Относно коментара на Оланд Гатилов изтъкна, че Русия „категорично се противопоставя на външна намеса в сирийския конфликт, тъй като само може да се влоши ситуацията и да доведе до непредвидими обстоятелства в Сирия и региона".

По-рано днес фракция от ЕП поиска военна намеса в Сирия.

Преди няколко дни представител на сирийската общност в България заяви, че Русия и Иран се намесват във вътрешните дела на Сирия.

Източник news.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар