понеделник, 28 май 2012 г.

30 души закопчани по "Кокаиновите крале"




30-души, между които и Евелин Банев-Брендо, са арестувани при операция “Кокаиновите крале“
30-души, между които и Евелин Банев-Брендо, са арестувани при операция “Кокаиновите крале“, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.


12 от тях са италиански граждани, има по един словенец, румънец и грузинец, всички останали са българи, обясни вътрешният министър. Операцията е проведена заедно с карабинерите от Италия и с Европол. Банев е бил ръководител на организираната престъпна група.

Цветанов обяви, че наркотикът е бил продаван в три области в Италия. По думите на вътрешния министър по време на разследването са били открити много организации, които са внасяли кокаин на Ботуша.

Един от сегментите е в България и е свързан с Брендо. Въпросната организация е внасяла в Италия 40 тона кокаин годишно.

Брендо беше арестуван на 16 май тази година. Ден след ареста му Цветанов обяви, че е с повдигнато обвинение за трафик на около 10 тона кокаин в Швейцария.

Като мотив за задържането на Банев прокуратурата представи доказателства от записан със СРС разговор между него и бившата му съпруга. В него Банев казва, че се подготвя да напусне страната, защото имал проблеми с Интерпол.

Днес Цветанов обясни, че при ареста на Банев са били иззети 18 мобилни телефона и свидетелски показания от разследването в Швейцария.

Вътрешният министър каза още, че изтичане на информация през 2008 година е осуетило задържането на групите с участието на българи, които се занимават с трафик на кокаин.

Той допълни, че при ареста на Брендо в неговите документи се намира материалът, който през 2008 г. става достояние на организираната престъпност.

Имало е две големи изтичания на информация, обясни италиански полковник от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога.

Първото е било през лятото на 2007 година, когато група българи е избягала на Карибите. По думите на италианския представител по същото време френските власти са задържали две лодки с кокаин, едната - близо до испанските брегове.

След хващането на двете лодки и изтичането на информация българската организация анулирала своите доставки и се обърнала към друга италианска организация. Италианската полиция е открила група от български граждани, които са действали в разпространението на кокаин чрез различни плавателни съдове, а основната им база е била на остров Сен Мартен.

Плавателните съдове са били закупени с пари, които идват от Брендо.

През 2008 г. има още едно изтичане на информация, което е доста по-сериозно. Тогава испанските, швейцарските, българските и хърватските магистрати си споделят информация. Само два часа по-късно тази информация стига до разследваните лица.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че изтичането на информация през 2008 г. осуетява задържането на арестуваните при сегашната операция лица и задържането на кокаина.

Групата ще бъде съдена в Италия, тъй като оттам има постъпило искане за екстрадиране, заяви заместник-главният прокурор Галина Тонева.

Вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за търговия с наркотици.

Според Тонева Банев ще бъде предаден само временно на италианските власти, след което ще бъде върнат у нас, за да завърши делото срещу него, след което отново ще бъде предаден на италианския съд.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар