Алармата биха американски учени, които разкриха, че изкуствените подсладители в тези продукти може да забавят функционирането на мозъка и да засегнат паметта.
Проучването на екипа на неврохирурга Фернандо Гомес-Пиниля от медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис е извършено върху плъхове, а резултати са публикувани в специализираното издание "Journal of Physiology".
Предишни изследвания показаха, че тези подсладители, както и фруктозата, големи количества от която се съдържат в царевичния сироп, могат да имат опустошителен ефект върху здравето и да допринесат за поява на диабет, затлъстяване и натрупване на мазнини в черния дроб.
"Хранителният режим, богат на фруктоза, може в дългосрочен план да повлияе върху способността да се научава и запаметява, но редовната консумация на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в някои риби и лененото семе, помага да се ограничат вредите, причинени от този вид захари. Не става въпрос за естествената фруктоза в плодовете, които са богати на антиоксиданти", разясни проучването д-р Гомес-Пиниля.
Изследването е било направено върху плъхове, разделени на две групи. Освен обичайната храна, първите тествани гризачи консумирала вода, смесена с разтвор на фруктоза.
Втората група била подложена на същия хранителен режим, но освен това приемала омега-3 мастни киселини под формата на ленени семена и докозахексаенова киселина.
Шест седмици по-късно двете групи плъхове били тествани, за да се установи какво си спомнят от онова, което са научили в началото на изследването - да намерят изхода от лабиринт.
Оказало се, че гризачите от втората група се справили по-бързо със задачата.
Източник dnes.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар