понеделник, 15 март 2010 г.

Истинският "шифър на Леонардо" предричал края на света през 4006 г.




Истинският "шифър на Леонардо" предричал края на света през 4006 г.
Забравете Дан Браун. Леонардо да Винчи и създал свои истински шифър и е предрекъл края на света. Или поне така твърди италианска изследователка, разгадала кода, зашифрован според нея в мащабната фреска "Тайната вечеря".
Според Сабрина Сфорца Галиция ключът се крие в полукръглия прозорец в центъра на картината над главата на Христос и учениците му, който съдържа "математически и астрологически пъзъл". Галиция успяла да го разчете, а в него Да Винчи закодирал идеята си, че на 21 март 4006 г. ще започне всемирен потоп, като ще приключи чак през ноември същата година. Това ще бъде краят на света и същевременно "началото на едно ново човечество", посочва Галиция.
"Има истински шифър на Леонардо, но той не е описаният от Дан Браун", посочва изследователката, изучавала ръкописите на Да Винчи, докато работила в Калифорнийския университет на Лос Анджелис. В момента тя работи във Ватиканските архиви.
Миналата година Ватикана публикува нейно проучване, озаглавено "Тайната вечеря на Леонардо във Ватикана", в което тя изследва гоблен "Тайната вечеря", изработен за френския крал Луи XIII въз основа на прочутата фреска в Милано. Пред в. "Република" Галиция разказва, че работи върху продължение на изследването, в което ще обясни "шифъра на Леонардо", включващ зодиакалните знаци и буквите от латинската азбука, представящи 24-те часове на деня. По думите й Леонардо смятал, че историята на човечеството върви към "финална оценка", описана в "Откровение", но и също от някои древни автори като Платон и Аристотел. Според нея, тъй като живеел в трудни времена, той е трябвало да крие посланията си, за да не бъде атакуван.
Фреската "Тайната вечеря" с размери 460 на 880 см заема цяла стена в "Санта Мария деле Грацие" в Милано. Леонардо започва да я рисува през 1495 г. и я завършва през 1498 г. Фреската е реставрирана през 1978 г. и 1999 г., след като е сериозно повредена.
В ромата на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" от 2003 г., филмиран през 2006 г., се предролага, че фигурата отдясно на Исус не е апостол Йоан, а Мария Магдалена, която е бременна от Сина божи. И романът, и филмът бяха заклеймени от католическата църква като исторически неправилни и богохулни.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар