вторник, 23 март 2010 г.

Докладът на Брюксел: Има воля, няма резултат




Съдебната система е главен адресат на критиките в техническия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност. Документът, който не съдържа политически, а само експертни оценки, беше представен вчера в Брюксел.
Марк Грей
"Докладът отразява продължаващо слабите резултати на съдебната система да разследва, преследва и отсъжда по случаите на корупция на високо ниво и организирана престъпност", заяви говорителят на комисията Марк Грей.
Коментарите в България бяха в стил "доволни сме, че Брюксел оценява волята ни за реформа, съдебната система трябва да се постарае повече". Висшият съдебен съвет (ВСС) и Министерството на правосъдието за първи път реагираха на евродоклад с писмени изявления, а не с брифинги на живо.
За поредна година ЕК коментира липсата на достатъчно присъди по знакови дела и особено факта, че нито един високопоставен служител не е осъден за корупция от юли 2009 г. досега. Нов критичен елемент е скандалът за търговия с влияние във ВСС, свързан с Красьо Черния, който според Грей "подкопава репутацията на цялата съдебна система".
Коментира се и "липсата на отчетност" на главния прокурор и оценката е по повод на делото, спечелено в Страсбург от вдовицата на убития прокурор Николай Колев. Документът споменава и убийството на Боби Цанков през януари 2010 г. За разлика от черновата на доклада в крайния му вариант Цанков не е наречен "ключов свидетел по дело за организирана престъпност", а само "евентуален свидетел по важно дело".
За втори път Еврокомисията предупреждава, че съществуващата съкратена съдебна процедура е довела до "неоправдана снизходителност" по дела, при които обвинението е било напълно подкрепено с доказателства.
Според зам. вътрешния министър Веселин Вучков ЕК е оценила положително промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда по-строг регламент за намаляването на наказанията при съкратеното съдебно следствие.
Предупреждение е отправено и към държавната администрация, управляваща европейските фондове. От нея Брюксел очаква "по-бързи и подробни проверки по притесненията, изразени от комисията, за нередности, конфликт на интереси и измами".
"България трябва да засили административните усилия да избягва нередности в обществените поръчки", както и да промени закона, така че да гарантира ефективна защита срещу измами и корупция при търговете, настоява ЕК.
Българските власти са показали напредък в следването на препоръките на Еврокомисията най-вече за създаването на допълнителни съвместни екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата за разследване на тежката организираната престъпност. Брюксел оценява положително и промените в Закона за конфликт на интереси и НПК.
Поправките в кодекса минаха трудно през правната комисия в парламента и предстои да бъдат гласувани в пленарната зала. Докладът отчита, че предложените промени в НПК са "подобрения", защото ще осигурят по-кратки и ефективни разследвания и съдебни производства.
Похвално според Еврокомисията е, че ВСС следи делата от обществен интерес, но това не е довело до ускоряването им. Брюксел не дава никаква оценка, а само споменава проектозакона за конфискация на незаконно придобито имущество. Промените, които предвиждат отнемане на имоти без присъда, вече бяха разкритикувани от Венецианската комисия към Съвета на Европа.
"България е започнала многобройни важни инициативи, които показват воля за реформа и нарастващо осъзнаване на нуждата от значителни и амбициозни реформи", каза говорителят на комисията Грей.
Доста по-критична е оценката за Румъния. Според Брюксел реформите там са се забавили в последните шест месеца, а резултатите в съдебната реформа са ограничени.
В северната съседка също се бавят делата за корупция на високо ниво, а санкциите на съда са "непоследователни и твърде леки". И в двете страни остава да се свърши доста работа и това трябва да е национален приоритет, посочи Марк Грей. Комисията препоръча на България "да засили усилията за дълбока реформа на съдебната система".
Според Грей ЕК има добро сътрудничество и открит диалог с правителствата в София и Букурещ и "те смятат, че механизмът за проверка има позитивен принос". "Продължителността на наблюдението на съдебната система и борбата с корупцията зависят не от Европейската комисия, а от България и Румъния. Брюксел не отговаря за реформите - те са в ръцете на двете страни", каза говорителят.

Похвали и критики

+ Предприети са важни стъпки за реформа, което е похвално, но усилията трябва да се разширят

+ Създадени са допълнителни съвместни екипи за разследване на тежката престъпност и измамите с еврофондовете

+ Предложени са добри промени в Закона за конфликт на интереси и Наказателно-процесуалния кодекс

+ Предприета е структурна реформа в НАП и митниците

- Съдебната система показва все така слаби резултати в преследването и присъдите за корупция на високо ниво и организирана престъпност

- Търговията с влияние във ВСС вреди на репутацията на цялата система

- Администрацията не е достатъчно активна в разкриването на нередности, конфликт на интереси и измами с еврофондовете

- Липсва отчетност в институцията на главния прокурор


Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар