сряда, 17 март 2010 г.

Академичните длъжности ще са четири




Академичните длъжности да са асистент, главен асистент, доцент и професор, а научните степени - доктор и доктор на науките. Това прие на днешното си заседание парламентарната комисия по образование, предаде БТА. Депутатите гласуваха на второ четене промените в проектозакона за развитие на академичния състав.

Фотограф: Анелия Николова

Проектът се гледа вече почти два месеца в комисията, като първоначалният му вариант, изготвен от образователния министър Сергей Игнатов, предвиждаше отпадането на титлата доктор на науките, както и три вида академични длъжности.
Депутатите приеха, че докторската програма е акредитирана програма в университетит или в научните организации за обучение на докторанти. Веселин Методиев от ДСБ предложи въпроса за докторската програма да се разглежда в новия Закон за висшето образование и в него да бъде уредена дефиницията за научно-образователната степен "доктор".
Парламентарната комисия гласува също, че в срок от три месеца от влизането в сила на закона, Националната агенция за оценка и акредитация трябва да изготви национална листа на арбитрите и на членовете на научното жури. Този арбитраж ще се произнася за процедурни нарушения във връзка с разписаните законови изисквания - дали дадена процедура е достатъчно публична, достатъчно прозрачна, дали не е налице плагиатство. "Той трябва да гарантира обективната оценка, от която има нужда кандидата и научната общност", заяви Огнян Стоичков (АТАКА), председател на комисията преди време за агенция "Фокус".
Комисията прие още, че в едномесечен срок от влизането в сила на новия закон висшите училища, БАН, Селскостопанската академия, медицинските университети и университетските болници трябва да съгласуват правилниците си в съответствие със закона. Правилниците да се приемат от Академичния съвет на университетите или от съответния ръководен орган на научната организация, предложи още Стоичков.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар