сряда, 17 март 2010 г.

В НС го гласуват, а отвън скандират: Долу ГМО!




Протестиращите носят плакати и огласят площада с песни

Снимка: Булфото

Пред парламента започна протестът на природозащитниците срещу последните поправки в Закона за ГМО.
“Българите са на последно място по продължителност на живота в ЕС, вие ще ни пратите на последно място в света”, “Цецка Цачева оставка!” - са само част от надписите по плакатите на протестиращите.
На един от плакатите има изобразен октопод, чиито очи са изобразени като долари, а пипалата му водят до снимките на Евдокия Манева, Цецка Цачева, Нона Караджова, Джеймс Уорлик.
Организаторите на кампанията “България свободна от ГМО” раздадоха на всички присъстващи листове, в който всеки да напише името си и сред множеството се четат следните надписи: “Ваня не иска ГМО”, “Тодор не иска ГМО”, а сред протестиращите върви поредната подписка срещу поправките в закона.
Протестът е огласен от български песни и скандирания “Долу ГМО”, охраняван е от полицията.
След като раздадоха по няколко домата и краставици на депутатите, представителите на ВМРО се присъединиха към протеста на еколозите.
От депутатите единствените, които уважиха протеста, бяха председателят на СДС Мартин Димитров и депутатът Ваньо Шарков.
“При такова обществено мнение депутатите няма какво да обсъждат вътре в зала, а да се вслушат в гласа на обществото”, заяви Мартин Димитров.
Той добави, че сините депутати ще се борят по всички възможни начини срещу допускането на генномодифицираните организми в страната по един или друг начин.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар