сряда, 17 март 2010 г.

Вътрешният министър излиза на протест с полицаите




Вътрешният министър Цветан Цветанов ще участва в протеста на полицаите в събота, съобщи "Фокус".

Цветан Цветанов

Пред журналисти Цветанов обясни, че винаги е подкрепял колегите си и трябва да бъде съпричастен с техните проблеми. Трябва обаче да се отчитат и реалностите в държавата, защото няма министър на МВР, който да не иска полицаите да вземат повече пари и да работят в по-добри условия, заяви още Цветанов.
"Разберете, че днес възможностите на държавата са тези и аз ще отида и ще се солидаризирам с всички тези искания, но сами разбирате, че това може да бъде етап със стъпки, днес не бихме могли да си го позволим. Просто ситуацията е изключително тежка и тя е много по-тежка, отколкото когато влязохме в мандата", каза той.
Вътрешният министър обясни, че се търси механизъм за компенсиране на полицаите заради мярката на правителството всички държавни служители да поемат сами осигуровките си. Целта е да не се допусне намаляване на парите на служителите на реда. Търси се компенсационен механизъм. "Така че в тази посока полагам максимално усилия и максимално мотивирам позицията си както пред кабинета, така и пред министър-председателя, каза Цветанов.
Преди няколко дни Цветанов се обяви против идеятаслужителите на МВР да плащат здравните си вноски. Още преди седмица полицаите обявиха, че подготвят демонстрация в подкрепа на исканията си за по-добри условия на труд. След като стана ясно, че държавните служители, включително и наетите в МВР, ще плащат осигуровките си, представителите на реда обявиха, че са съгласни с мярката, но само ако им седадат повече права.
Днес КНСБ обяви, че Националният синдикат на гражданската администрация в МВР и Националният синдикат на служителите в Национална агенция по приходите при Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации и други нейни структури от държавния сектор ще се включат в протеста на полицаите, насрочен за 20 март. Синдикалистите обявиха, че участието им е в подкрепа на справедливите искания на работещите в МВР, а също и във връзка с намеренията на правителството да приеме мерки за ограничаване на разходите на републиканския бюджет за 2010 г., насочени срещу всички работещи в бюджетната сфера и поемане на осигуровките от държавните служители, с което сериозно ще се намалят доходите им.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар