петък, 19 март 2010 г.

Путин пред Хилари Клинтън: САЩ са на осмо място по обем на чуждите инвестиции в Русия




Миналата година стокообменът между Русия и САЩ е намалял повече от два пъти - от 36 на 16 милиарда долара, каза днес руският премиер Владимир Путин на среща с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин посрещна Хилари Клинтън в Москва

Путин добави, че възможностите са много големи, но в двустранните търговски отношения продължава да има някои проблеми - на някои руски компании са наложени американски санкции, още не е отменена поправката Джексън-Ваник.
Руските компании трябва да получат ясен сигнал, че са желани на американския пазар, изтъкна Путин. Той даде за пример компании като "Норилски никел" и "Северстал", които отдавна работят на американския пазар. Същото важи и за американските като "Дженерал електрик" и "Боинг", които работят в Русия.
Путин със съжаление отбеляза, че САЩ са на осмо място по обем на чуждите инвестиции в Русия и добави, че това не е много. Путин се оплака, че се бавят преговорите за влизане на Русия в Световната търговска организация. По външнополитическите теми Путин заяви, че за Русия САЩ са "ключов международен партньор" и високо оцени приноса на Вашингтон за работата на Квартета от посредници за Близкия изток.
Хилари Клинтън каза, че САЩ имат интерес да сътрудничат с Русия, както на международната сцена, така и по въпросите на търговските отношения. Тя оцени разговорите с руския външен министър Сергей Лавров като продуктивни и съобщи, че на срещата с президента Дмитрий Медведев е обсъждано и сътрудничеството в областта на високите технологии.
Клинтън изрази задоволство, че на преговорите в Женева руските и американски преговарящи завършват работата по подготовката на договора за съкращаване на нападателните оръжия.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар