неделя, 14 март 2010 г.

Кристалина: Правителството засега държи фронта




Няма финансов министър, който да удържа бюджета и да го обичат, увери еврокомисарят


Снимка: БГНЕС
„Моят успех е успехът на вярата, че, когато си вършиш добре работата, хората ще го оценят. Българите трябва да имат повече вяра в себе си, повече самочувствие”. Това заяви по Нова телевизия българският еврокомисар Кристалина Георгиева.
Тя увери, че се чувства като много добър представител на България пред света и че тези, които са имали съмнения в това, че на България не е даден престижен ресор, могат да спят спокойно.
„Ресорът на българския комисар е много престижен и важен“, заяви Георгиева, като добави, че ще се старае да оправдае доверието към нея.
Първо на моя ресор бяха отпуснати средства. А и за кратко време имах огромни предизвикателства с Хаити и Чили. Интервюирах 5 българки за моя кабинет. И петте бяха еднакво блестящи. Чак след Чили успях все пак да избера една от тях- те всички бяха перфектни, каза еврокомисарят Георгиева.
Но все още трябва да се доказваме като членове на ЕС, ние сме в общността едва от 2007 г. Тя отново сподели, че бързо е взела решението да се кандидатира за еврокомисар, независимо че обещала на премиера Борисов след време да дойде в България.
Помислила си, че след историята с папата, с българския чадър, трети провал не бивало да се допуска. Тя не скри, че конкуренцията в работата й в Световна банка като вицепрезидент е огромна, докато като еврокомисар тя представлява България в общия европейски контекст и ще може да направи много за България.
Кристалина Георгиева подчерта приноса на бившия еврокомисар Меглена Кунева за авторитета на България. В отговор на въпрос за оценката й за акциите срещу престъпността българският еврокомисар каза, че е много доволна от резултатите по акцията "Октопод".
"Моите уважения към премиера и за това, че обещаха нещо на хората и се стараят да го спазват“, каза тя. Въпреки това Георгиева призна, че в Европа гледат на България все още с малко недоверие, а доверие не може да бъде постигнато за ден-два.
Тя смята, че европейците правят две аналогии със страната ни досега – България-папата и България-чадър и ако не решим проблемите, може да се появи и трета.
По нейно мнение подобен проблем имат и съседите ни от Румъния, с тази разлика, че ние имаме скромността да бъдем по-големи песимисти.
Кристалина Георгиева определи Дянков като много добър икономист и потвърди, че двамата не са роднини. Тя коментира, че на плещите на вицепремиера лежи голямо бреме – "да държи макрорамката много здраво, когато отвсякъде го борят за пари“.
"Не знам да има в света финансов министър, който да успява да удържи бюджета и народът да го обича“, увери тя. Еврокомисарят подчерта, че България има възможност да вкара инжекции в икономиката, защото няма голям дълг.
"Не сме Гърция и нямаме тези проблеми – да кажем на хората: „Спете спокойно“, отбеляза тя, но със забележката, че можем да си ги докараме.
Като български представител в Европейската комисия Кристалина Георгиева обещава да не лобира комисията да си затваря очите за проблемите на България и не може да се намесва във вътрешнополитически въпроси.
"ГЕРБ се старае да върне вярата на българите в законността“, каза тя. По думите й до този момент правителството е успяло да постигне две неща – запазването на макроикономическото равновесие и осигуряването на средства от европейските фондове.
"Колкото и да е трудно, правителството засега държи фронта“, категорична бе тя. Нейното мнение е, че оттук нататък то трябва да се фокусира върху стабилизирането на държавата и реализирането на реформите.
В понеделник еврокомисарят ни по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управление на кризисни ситуации Кристалина Георгиева ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на МС.
Двамата ще информират медиите за обсъдените теми на пресконференция от 12 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет.
В 16,30 часа Георгиева ще посети централата на Българския Червен кръст (БЧК) и ще обсъди актуални въпроси, свързани с хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар