неделя, 14 март 2010 г.

Полицаите: Плащаме осигуровки, но искаме и повече права




Намерението на правителството държавните служители, в това число и служителите в МВР да плащат сами осигуровките си, "звучи, меко казано, цинично". Това коментира днес Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Вярно е, че като държавни служители в МВР сме освободени от задължението да плащаме осигуровки - вместо нас го прави държавата. Срещу освобождаването от това задължение обаче ние сме лишени от ред права, на които се радват останалите граждани в България, заявяват полицаите. Те посочват като пример, че нямат право да напускат страната, без да уведомят работодателя си, нямат право на колективен трудов договор и на ефективна стачка. "Нямаме право да работим и на друго място, нямаме право да членуваме в политически партии", допълват от синдиката в МВР.
Полицаите изтъкват и някои свои предимства, с които се ползват пред останалите редови граждани в страната, като например: "Правото да носим оръжие - "Макаров" със стоп патрони срещу "Калашников" с бойни", а също и формалното право на неприкосновеност при изпълнение на служебните им задължения, което обаче не е дефинирано в нито един нормативен акт.
"Едва ли има служител на МВР, който да има нещо против да се изравнят задълженията ни с тези на останалите граждани на Р България. Но при условие че се изравнят и правата ни!", заявяват от синдиката в МВР.
Според полицаите плащането на осигуровките ще намали доходите им с 10-15% и не е ясно дали то ще бъде компенсирано по някакъв начин. Затова те настояват до 20 март този въпрос да бъде уточнен. За тази дата още миналата седмица служителите на МВР насрочиха поредния си протест, с който да демонстрират исканията си за по-добри условия на труд.
Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов се обяви срещу идеята служителите на МВР да плащат осигуровките си. Той обаче заяви, че това е негово лично мнение и при взимането на решението от правителството ще се съобрази с общата воля на ГЕРБ.
В същото време обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че подкрепя варианта държавните служители да плащат и здравните, и пенсионните си осигуровки сами.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар